Suomalaiset kansallispuistot

Suomesta löytyy kaikkiaan 39 kansallispuistoa, joissa vierailijat pääsevät nauttimaan Suomen upeasta luonnosta. Kansallispuistot, jotka ovat samalla luonnonsuojelualueita, pyrkivät turvaamaan luonnon monimuotoisuutta. Niiden tehtävänä on myös tarjota rentoutumis- ja nauttimismahdollisuuksia luonnon keskellä. Kansallispuistoista innokas luonnonystävä löytää merkittyjä ulkoilureittejä sekä luontopolkuja. Kansallispuistot on myös varustettu tulentekopaikoin, jotta vierailijat voivat valmistaa retkievästä nälän yllättäessä keskellä luontoa. Yöpyminen on myös mahdollista sekä telttailualueilla että yöpymistä varten rakennetuissa rakennuksissa. Kansallispuistojen voidaan sanoa olevan luontoaarteiden aarrearkkuja, joissa kuka tahansa voi tutustua tyypilliseen suomalaiseen luontooThe Finnish national parksn.

Kansallispuistojen historia ulottuu Suomessa vuoteen 1938 asti, jolloin maahan perustettiin ensimmäiset kansallispuistot. Tätä ennen kansallispuistojen perustamista oli pohdittu kymmenien vuosien ajan, joten voidaankin sanoa, että ennen puistojen perustamista, oli tätä harkittu pitkään. A.E. Nordenskiöldin, suomalaissyntyisen tutkimusmatkailijan, aloite luonnonsuojelualueiden perustamisesta oli joidenkin mielestä alkusysäys aiheesta käydylle keskustelulle. Nordenskiöld teki aloitteensa jo vuonna 1880, joten tästä kului vielä vuosikymmeniä ennen kuin ensimmäinen kansallispuisto näki Suomessa päivänvalon. Perustamisvaiheen ajankohtaiset kysymykset liittyivät luontoon kansallisperintönä, taloudellisen kasvun raaka-aineiden varastona, tieteen raaka-aineiden varastona sekä voimavarana henkisestä näkökulmasta mitattuna. Luonnonsuojeluaate korosti 1900-luvun alkupuolella isänmaallisia sekä sivistyksellisiä arvoja.

Nykyisistä kansallispuistoista Pyhätunturin sekä Pallas-Ounastunturin kansallispuistot sekä Pisavaaran ja Mallan luonnonpuistot on perustettu vuonna 1938 ensimmäisten suomalaisten kansall
ispuistojen joukossa. Osa kansallispuistoista jäi luovutetuille alueille.

Kokonsa perusteella Suomen suurin kansallispuisto on 2850 neliökilometrin kokoinen Lemmenjoen kansallispuisto. Toiseksi suurin kansallispuisto on Urho Kekkosen kansallispuisto, ja kolmanneksi suurin Pallas-Ylläksen kansallispuisto. Nämä kaikki kolme suurinta kansallispuistoa ovat kooltaan yli 1000 neliökilometriä.

Vuonna 1956 perustettuja kansallispuistoja ovat Lemmenjoen kansallispuisto, Liesjärven kansallispuisto, Linnansaaren kansallispuisto, Oulangan kansallispuisto, Petkeljärven kansallispuisto, Pyhä-Häkin kansallispuisto sekä Rokuan kansallispuisto. Teijon kansallispuisto on maan uusin kansallispuisto ja se on perustettu vuonna 2015. Vuonna 2014 eniten vierailijoita kävi Pallas-Ylläksen kansallispuistossa, jonne kertyi 514 800 käyntiä. Toiseksi suosituimmaksi nousi Urho Kekkosen kansallispuisto 288 600 käyntikerralla, ja kolmanneksi Nuuksio 285 200 käyntikerralla. Muita suosittuja kansallispuistoja olivat muun muassa Oulangan kansallispuisto, Kolin kansallispuisto, Pyhä-Louston kansallispuisto, Repoveden kansallispuisto sekä Sipoonkorven kansallispuisto.